Elektrik Panoları
Elektrik panoları hakkında bilgi: Elektrik konusunda kontrollü kullanım önemlidir. Kontrollü kullanımın yanında güvenlik de önemli bir etkendir. İşletmelerde elektrik tüketimi yapan tüm ekipmanların ve elektrik tesisatının güvenli çalışmasını sağlayan cihazların bir araya geldiği donanıma elektrik panosu denir.
Elektrik panosu; elektriğin tesisat/binada bulunan sistemlere dağıtımında ve iletiminde kullanılan şalt malzemeleri ve kablolarlar gibi elemanların bir arada bulunduğu kabindir.
Elektrik pano montajı içinde bulunan reaktif elektrik sayacı, aktif elektrik sayacı, elektrik baraları, güç kontaktörleri, kondansatörler, kondansatör kontaktörler, ölçü aletleri regler, voltmetre, ampermetre, güç rölesi, kontrol rölesi, kesici şalterler, elektrik sigortası, elektrikle çalışan araçların kontrol ve komuta düğmeleri, sinyal lambası, ekran vb. parçalarının bir arada toplandığı ve elektrik panosu bağlantısı yapılan bölümdür.
Tek ve çok katlı binalarda küçük elektrik sayaç panosu vardır. Bu panonun içerisinde merkezi otomatik kesici, sigortalar, elektrik sayaçları, merdiven otomatiği, zil trafosu vardır. Elektrik pano firmaları tarafından özel olarak istenilen ölçülere göre elektrik pano imalatı yapılır. Elektrik panosu fiyatları istenilen boyutlara, sacın kalınlığına, sacın kalitesine ve boya kalitesine göre değişir.
Elektriğin Güvenliğini ve Kontrolünü Sağlayan Panoların Yapım Aşaması ve Elektrik Panosu Malzemeleri Nelerdir?
Panonun koruma ve bölümlendirme parçalarının montajının yapılırken kritik parçaların birbiri ile temas etmesi önlenir. Kısa devre akımlarının sebep olduğu hasarlar asgari tutulmaya çalışılır. Şalt cihazları ve baralar
koruyucu panonun içine yerleştirilir. Ön kapı açıldığında bütün cihazlara müdahele edilir. Pano içerisinde çalışma yapılırken mutlaka enerji kesilmelidir. Pano içerisinde bulunan bara ve şalt cihazları, bakır bara ünitesi ve kontrol ünitesi olarak iki guruba ayrılır. Bakır bara ünitesi ile birlikte kontrol ünitesi içerisinde yer alan tüm çıkış birimleri birbirinden bağımsız olarak ayrılır. Her çıkış birimi birbirinden bağımsız olup, çıkış birimlerinin bağlantı noktası aynı hücre içerisinde yapılır. Panolara ne kadar kolay müdahale edilebilirse güvenlik ve kontrol de o kadar verimli olur. Elektrik pano çeşitleri sabit tip ve çekmeceli tip olmak üzere iki türlüdür. Bazı firmalarda alçak gerilim panoları sabit tiptir. Bazı firmalarda ise orta gerilim panoları çekmeceli tiptir.